Alles over het bedrukken van glazen.

Voor het bedrukken van glazen hebben wij twee mogelijkheden namelijk Direct druk (ook wel zeefdruk genoemd) en Transfer druk.

Direct druk (zeefdruk)
Hierbij wordt het glas op de machine gezet waarna door middel van een zeef de keramische inkt rechtstreeks op het glas wordt gedrukt. Deze inkt is eigenlijk gemalen glas voorzien van een kleurstof. Hierna gaat het glas door een oven en wordt het decor ingebrand. Dit gebeurt bij een temperatuur van 560 graden tot ca 650 graden Celcius. Direct druk is het meest gebruikte proces bij glasdecoratie. Er zijn maximaal 8 kleuren mogelijk.

Transfer druk
Bij het gebruik van transfers worden grote witte vellen speciaal papier per kleur bedrukt met een keramische inkt (gemalen glas voorzien van kleurstof). Tussen het aanbrengen van de verschillende kleuren wordt een droogtijd van 4 uur aangehouden. Na het droogproces worden de transfervellen samen met de glazen naar de plakafdeling vervoerd. Hierbij worden de logo’s op de transfervellen losgeknipt en in water gelegd. Bij dit proces komt de speciale bovenlaag met de keramische inkt vrij van het papier en wordt deze daarna handmatig op de juiste positie geplakt. Na het drogen gaat het glas hierna door een oven waar het decor wordt ingebrand.

glazen-bedrukken

Top